Diós keksz tojásfehérjéből
Mivel általában a tojások sárgájára van szükségünk sütéskor, így a visszamaradt tojások fehérjével idáig nem igazán tudtam mit kezdeni. Aztán jött egy szikra, hogy a fel nem használt fehérjéket lefagyasztom, hátha valamire még jó lesz. És jött a „nagy” ötlet, amit ma megvalósítottam. Már így is majdnem azt sikerült megalkotnom, mint ami a képzeletemben már létezett, de ezt a sütit is megpróbálom még kicsit tovább fejleszteni.
Keksz hozzávalói:
6 db tojásfehérje
480 g darált dióbél
1 citrom reszelt héja
1 mk. őrölt fahéj.
20 adagoló kanál Yummy Sweet Red édesítő (240 g cukor)
csipet só, hogy a habunk igazán kemény legyen.
Csoki máz hozzávalói:
150 g Vénusz vaj ízű margarin
3 ek Holland kakaó
2 – 3 ak. Yummy Seet Red édesítő (2 – 3 ek cukor)
2 ek. olaj
Elkészítés:
A diót ledaráljuk, ízesítjük a citrom reszelt héjával és az őrölt fahéjjal. Kézbe vesszük a habverőt és a tojásfehérjét elkezdjük verni a csipet sóval. Amikor már kezd színt váltani, fehéredni 3 részletben hozzáadjuk a Yummy Sweet Red édesítőt (cukrot) és kemény habbá verjük az egészet. Fakanállal közé keverjük a már előkészített diókeveréket és egyneművé keverjük. Ekkor előveszünk 2 db teáskanalat, egy edénybe hideg vizet engedünk és a víz bemártott kanalakkal egyforma halmokat rakunk a szilikonos papírral bélelt tepsire, majd szintén vizes kézzel ellapítjuk a halmokat. 150 fokon legalább 30 percig szárítani. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Csoki máz elkészítése:
A szobahőmérsékletű margarint a kakaóval és a Yummy Sweet Red édesítővel egyneművé keverjük, majd gázom felolvasztjuk, folytonos keverés mellett, vigyázva nehogy felforrjon. Még forrás előtt hozzáadunk 2 ek olajat és ezzel is összemelegítjük. Tűzről levéve ebbe a masszába mártogatjuk a már kihűlt kekszeket, rácsra pakoljuk, és ott hagyjuk megdermedni. Ezt követően fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat hozzá!