Epres piskótatekercs– cukormentes, lisztmentes recept
Vizes Piskóta
A vizes piskóta hozzávalói:
- 8 adagolókanál Yummy Sweet édesítőszer
- 5 tojás
- 2 csipet só
- 4-5 csepp citromlé
- 100 g őrölt mandula (nem mandulaliszt, amit finomra őröltek, és amiből kivonták az olajat)
- 1 evőkanál vanília aroma (vagy vanília kivonat)
- 30 g víz
A vizes piskóta elkészítése
- A tojásokat válasszuk szét, két nagyobb tálba, hogy a felduzzadt tojáshab is beleférjen.
- A fehérjébe tegyünk egy csipet sót, és 4-5 csepp citromlevet.
- A sárgájába tegyünk 1 csipet sót, és egy evőkanál vanília aromát.
- Először a fehérjét verjük kemény habra, de ne túl keményre (próbaként néha húzzunk fel belőle egy kis csúcsot, és ha már van tartása, de még azért lassan elhajlik, akkor kész a habunk). Ha a sárgájával kezdenénk, akkor belekerülne a sárgája a fehérjébe, és azt el akarjuk kerülni habverés előtt.
- Verjük fel a sárgáját, közben adagoljuk bele a 30 g vizet, amikor már világosabb fehéres sárga színt kap, akkor abba hagyhatjuk.
- A fehérje hab kb. egyharmadát tegyük a sárgájába, és a habverő legalacsonyabb fordulatán, finoman keverjük össze.
- Tegyük bele a maradék fehérjét és a habverővel ezt is finoman keverjük össze.
- Amikor nagyjából már összekevertük a sárgáját a fehérjével, csakis akkor tegyük bele az őrölt mandulát, így nem okoz akkora kárt a habban, mintha korábban bele tettük volna. Keverjük össze finoman, de gyorsan, hogy ne legyen ideje a habot összerántani.
Fontos! Ne használjunk mandulalisztet, amit finomra őröltek, és kivonták belőle az olajat, mert szinte azonnal összerántja a habunkat!
- Egy tepsit, béleljünk ki sütőpapírral, mi egy 34 cm hosszú, és 23 cm széles tepsit használtunk, magassága 1,5 cm. A tepsit bekentük olajjal, hogy a sütőpapír jól bele tapadjon, így egyenletesebb lesz piskótánk, ebbe öntsük be a piskóta tésztát.
- Tegyünk a piskóta tetejére egy sütőpapírt, hogy ne száradjon ki sütés közben.
- Tegyük egy 150 °C-os előmelegített sütőbe, 30 percre.
- A sütőt állítsuk alsó-felső sütésre.
- Ne nyissuk ki a sütőt előtte!
- Mielőtt kivesszük, egy fogvájóval csináljunk tűpróbát, ha nem marad rajta a tészta, akkor kész.
Amikor kisült, hagyjuk picit hűlni, majd feltekerjük a sütőpapírral együtt
Krém
Hozzávalók:
- 500 g mascarpone
- 200 g habtejszín (+ha nem sikerül habra verni, adjunk hozzá 1 csomag habfixálót)
- 5 adagolókanál Yummy Sweet Red édesítőszer
- 1 evőkanál vanília aroma
- 15 g zselatin
- 50 g forró víz
Elkészítés:
- 15 g zselatint beleteszünk 50 g forró vízbe, felkeverjük, majd állni hagyjuk
200 ml hideg tejszínt habra verünk (ha nem sikerül, segítség lehet egy tasak habfixáló) - Az 500 g mascarponét habverővel fellazítjuk,
- Majd bele tesszünk 5 adagolókanál Yummy Sweet Red édesítőt, az 1 evőkanál vanília aromát, és összekeverjük.
- A mascarponés krémbe belekeverjük a felvert tejszínhabot
- Végül hozzáadjuk a beáztatott zselatint, és ezt is elkeverjük.
Az epres piskótatekercs összeállítása, díszítése
Krém és az eprek betöltése
- A krémet a piskótára kenjük, mégpedig úgy, hogy hosszában a közepére végig egy halmot képezünk
- Az epreket sorban egymás mellé a krém halom közepébe nyomkodjuk, csúcsával lefelé
- Lekenjük az epreket is, úgy, hogy ne maradjon rés közöttük
- Hengerré alakítjuk a piskótát, figyeljünk, hogy a krém egyenletesen telítődjön a hengerben
- Kiegyenlítjük a krémet a hengerben, hogy a piskóta két oldala egybeérjen. Amennyiben kell kiveszünk, vagy hozzáadunk, a lényeg, hogy a piskótahengerünk két széle összeérjen, de a belül tömör legyen a krém.
- Amikor kész, összefogjuk, és fixáljuk egy sütőpapírral
- Betesszük a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeálljon
Díszítés eper szeletekkel
- Kb. 1 kg epret vékony szeletekre vágunk, a szeleteket felitatjuk törlőpapíron
- Beáztatunk 30 g zselatint 50 g forró vízben
- A maradék krémmel vékonyan bevonjuk a piskótahengert
- Az eperszeleteket pikkelyszerűen feltapasztjuk a piskótahengerre
- A beáztatott zselatint ízesítjük 2 g citromsavval, és 2 adagolókanál Yummy Sweet Red édesítőszerrel és összekeverjük
- Egy ecset segítségével a zselatint felkenjük az eperszeletekre, így fixáljuk, hogy szeletelésnél ne essenek le.
Ezzel a csodálatos desszert olyan látványos, hogy még kóstolás előtt eláll az ember lélegzete, már nem várod, hogy nagy meglepetést okoz az íze, de nem így van…
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánunk hozzá!
Írd meg alul kommentben, a te cukormentes receptedet, ami lehet egy piskótatekercs, vagy hasonló édesítőszerekkel készült süti!
Amennyiben van tapasztalatod a Yummy Sweet édesítőszerek használatával, kérünk azt is oszd meg az olvasókkal az oldal alján!
A cukormentes étrendet követők (fogyókúrázók, diétázók, cukorbetegek, stb.) életét megkönnyíti, ha az ételeik ugyanolyan élvezetesek lesznek ízre, állagra, mint amikor cukrot használtak.
Az édesítőszerrel készült ételek, kicsit más gondolkodást, és sok tapasztalatot igényelhetnek, segítsünk egymásnak!