Házi krémes- keményítő, liszt, glutén és cukormentes
Ezt a krémest imádni fogod, pedig nincs benne se cukor, se keményítő, se liszt. A krém állaga tökéletes, és a sós diótészta pedig fantasztikusan harmonizál vele. Nem kell magyarázkodnod, hogy sem cukrot, sem keményítőt, sem lisztet nem használtál a sütihez, senkinek nem fog hiányozni, és el sem hiszik.
- Méret: 20 ×20 cm
- Adag: 6 szelet
- ENERGIA: 165,13 kcal/100 g
- FEHÉRJE: 7,61 g/100 g
- ZSÍR: 13,16 g/100 g
- SZÉNHIDRÁT: 3,93 g/100 g
A házi krémes receptje
Diótészta lap:
Hozzávalók:
- 200 g darált dió (finomra)
- 8 g konjakliszt
- 4 g só
- 30 g vaj
- 1 tojás
Összeállítás:
- A száraz összetevőket összekeverjük
- Összegyúrjuk a vajjal, és a tojással
- Fél órára hűtőbe tesszük
Nyújtás, formázás:
- A lehűtött tésztát felezzük el (ne tároljuk fél óránál tovább a tésztát, mert sütésnél széteshet)
- Tegyük két sütőpapír közé
- Egy sütőpapírból vágjuk ki a formánk méretét, hogy a tésztát hozzá tudjuk igazítani
- Nyújtsuk, és igazítsuk a kívánt méretre
Sütés, formába helyezés:
- 8-9 percig süssük 180 °C hőmérsékletű előmelegített sütőben
- Sütés után hagyjuk picit hűlni, és az egyik lapot sütőpapír segítségével helyezzük a formánk aljába, hogy ne törjön el
- A másik lesz a krémesünk felső lapja, amit a szeleteink méretére, előre felvágunk. Ezzel megelőzzük, hogy a krém benyomódjon, és a lap eltörjön szeletelésnél.
Krém:
Hozzávalók:
- 9 dl tej
- 3 ek vanília aroma
- Csipet só
- 10 g konjakliszt
- 5 tojás
- 20 g zselatin
- 12 ak (0,84 g) Yummy Sweet Red édesítőszer
A krém összeállítása:
- 7 dl tejet forraljunk fel a zselatinnal és az édesítővel, keverés mellett
- Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját egy botmixer edénybe, a fehérjét egy tálba
- A botmixer edénybe beleöntjük még a 2 dl tejet, a vanília aromát, a sót, és a konjaklisztet, majd botmixerrel összekeverjük
Fontos: Botmixerrel keverjük, mert tapasztalatunk szerint, más kisebb fordulatú keverővel nem sűrűsödik be olyan gyorsan a konjakliszt, így később a tojásfehérje habunk felúszik, és nem keveredik el.
- Ezután verjük habra a fehérjét egy csipet sóval
- A sárgájával elkevert masszát, tegyük egy nagyobb tálba, majd a felforralt tejből öntsünk egy keveset a masszára, és keverjük el, majd jöhet bele a tej többi része
- Amikor sima, keverjük bele finoman a felvert fehérjét
- A kész krémet öntsük a formánkba, majd tegyük a hűtőbe dermedésig, kb. 2-3 óra
Fontos: Érdemes vagy szétszedhető keretet használni, vagy olyan formát, aminek az alja kitolható, így szebb lesz a krémesünk széle.
A házi krémes összeállítása, tálalása:
A krém összeállítása:
- Vegyük ki a formából vagy a keretből a megdermedt krémünket
- Kenjük meg meleg tejjel a krém tetejét, hogy a diótészta lapok rátapadjanak
- Helyezzük rá, az előzetesen feldarabolt diótészta lapot
- Szeleteljük fel a krémest, a felső lapok mentén, egy forró vízben felmelegített késsel
Tálalás:
- Szórjuk meg a tetejét porcukorhelyettesítővel (A porcukor helyettesítő készítésről szóló videónkat itt találod: https://youtu.be/OKNKJMxuEj4)
- A szeletek mellé lehet diót tenni, nagyon jól harmonizál a krémesünk ízével.