Yummy Sweet Magyarország

Yummy Sweet Magyarország

H- P: 9:00 - 17:00

+36304971955

Szeretjük a zselatint! De miért is?

Óh, azok a finom gumimacik…az a temérdek édes, ruganyos, finom édesség!

Zselés állagú és pont jól olvad a szájban. Sok gyerek és felnőtt kedvence, ezt őszintén vallom!

De abba belegondolt bárki, hogy miből készül valójában?

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben hallották már, hogy a kedvenc édességük zselatinból készül. No, de miből készül a zselatin?

Ez a kérdéskör más egészen más. Meglepő és sokak szerint már-már morbid lehet! Pedig a magyarázat egyszerű.

A pletykák szerint az anyag állatok szöveteit és csontjait tartalmazza (például tehenek, lovak és sertések), és ezek a pletykák nem is pletykák! Meglehetősen igaznak bizonyulnak.

Én nagyon kíváncsi voltam arra, hogyan készül, mi igaz ebből, és mi a zselatin igazi története. Ennek jártam utána picit!

Azt bizton állíthatom, hogy ízletes, alacsony a kalória tartalma, számtalan módon felhasználható és vicces kis jelenség.

Jöjjön egy kis történelmi háttér….

A zselé alapja a kollagénfehérje, melyet Európában nagyjából 500 éve ismernek. Felfedezőjét több száz sötét évszázad rejti. A történelmi forrásokból tudjuk, hogy Napóleon imádott zseléket vacsorázni, melyet akkoriban leginkább a halakból vonták ki. Nagyjából egy ragasztóhoz lehetett hasonlítani, mely napjainkra bizony bőven kinőtte magát.

Valós története azonban 1845-ben kezdődött, mikor az amerikai száraz zselatint fedezte fel Peter Cooper. Feltaláló volt, kinek szabadalma a száraz zselatinpor technológiáját tartalmazta. Állati bőrből, csontokból és kötőszövetekből állította elő. A probléma csak az volt, hogy neki is csak ezekből az anyagokból sikerült előállítani a terméket, melyet a vásárlók fenntartásokkal fogadtak. Így ez a projekt ebben az időszakban megbukott és újabb 50 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a valódi áttörés bekövetkezzen. 1895-ben B. Waite állt elő azzal az ötlettel, hogy gyümölcs-zselatint készítsen úgy, hogy gyümölcsöt adott a zselatinhoz. Így az emberek már könnyebben fogadták el és kezdték használni ezt a szuper kis élelmiszert.

Ezután folyamatos fejlődés jellemezte kis anyagunk történetét. Jöttek a színek, az ízek, az elkészítési verziók, így egyre több konyhában lett elengedhetetlen kellék és összetevő.

De hogyan készül az ehető zselatin? A 19. század technológiája mára nagyon megváltozott, de egy dolog állandó. A zselatint még mindig csontokból, inakból, állati bőr maradványokból készítik. Mindezt zsírtalanítják, a csontokat összetörik, savakkal ionmentesítik, majd a kollagént kinyerik belőle.

A gyártási folyamat körülbelül 60 napig tart. Az eljárás végén tiszta zselatinport nyernek különböző hulladékok maradékaiból. Nagyon durván hangzik, de így van.

Tehát mikor a szánkhoz emeljük, fogadjuk el, hogy mi az, amit eszünk!

Szinte bármire használható: gyümölcszselé gyártásához, akár speciális édességek készítéséhez, de még a zselés hús is szép és ízletes lesz tőle. Torták, húsételek, gyümölcsszeletek…a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

A zselatin, mint hatékony kollagén! Mik az előnyei?

A zselatin gyulladásgátló és öregedésgátló tulajdonságokkal bír, mivel segíti a hiányzó aminosavak beillesztését mondjuk egy diétába.

Ray Peat, amerikai orvos szerint a degeneratív és gyulladásos betegségek gyakran javíthatók zselatinban gazdag ételekkel. 

A zselatin használatának egyik legnagyobb előnye az, hogy segít kiegyensúlyozni az aminosav beviteled és felhasználható a teljes étrendedben lévő fehérje egyensúly megteremtéséhez. Egy normál étrend általában nagyon sokféle húst tartalmaz (marhahús, csirke, bárány és pulyka), ami ha nincs kiegyensúlyozva más fehérjefélékkel, akkor (pl.: tojás, hal, kagyló) akkor szépen lassan gyulladások alakulhatnak ki a testünkben.

További előnye, hogy glicint, glutaminsavat, prolint és alanint tartalmaz.

Kollagén vagy zselatin? Van különbség?

A két por között a különbség a feldolgozási módszer!

A kollagén nem ugyanaz, mint a zselatin. Mindkettő ugyanazokból az aminosavakból áll, csak kémiai tulajdonságaik különböznek. Más az előállításuk ugyanis.

Az emberi szervezet ugyanúgy bontja le mindkettőt, ugyanazzá alakítja őket, így szinte mindegy, melyiket fogyasztjuk. Bár a tapasztalatok alapján a hidroliazált kollagént könnyebben emészti meg a többség!

Remélem, minden együtthatót megemlítettem, minden izgalmas dolgot leírtam, amit a zselatinról tudni érdemes és azt is, hogy hasznos olvasnivaló lett újabb cikkünkből!

Energia342 kcal 
Fehérje84 g 
Zsír0.1 g 
Telített0 g 
Egyszeresen telítetlen0 g 
Többszörösen telítetlen0 g 
Szénhidrát0 g 
Cukor0 g 
Rost0 g 
Nátrium0 mg 
Koleszterin0 mg 
Glikémiás Index0 

A Yummy Sweet vissza adja a cukor élményét. Újra úgy élvezheted ételeidet, mint amikor cukrot használtál, csak 0 kalóriával!

Egy nagy gonddal kiválasztott, elkészített kávé, tea, gyümölcsleves, vagy bármilyen desszert megkoronázása az édesítés, és ha az nem jó, tönkre teheti az élményt, amiért készült.

Tudjuk, hogy minden édesítőszer cukorízűnek mondja magát, a valóságban azonban, csak kevés közelíti meg.

Mi most megközelítettük a tökéletes ízt.

Újra úgy élvezheted ételeidet, mint amikor cukrot használtál, csak 0 kalóriával!

Kóstoló csomag, 4 kg cukrot helyettesít, ára 1490 Ft (1 kg cukor kiváltása 373 Ft) Előre utalással ingyenes szállítás!

Dobozos változat 25 kg cukrot helyettesít, ára 4840 Ft (1 kg cukor kiváltása 194 Ft) Szállítás 1450 Ft

Utántöltő változat 25 kg cukrot helyettesít, ára 4510 Ft (1 kg cukor kiváltása 180 Ft) Előre utalással ingyenes szállítás!

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top