Zabkorpás piskóta, fantázia krémmel, zselatinos öntettel
Piskóta hozzávalói:
150 g zabkorpa (nálam Bio Anatura)
3 db egész tojás
8-10 adagolókanál (továbbiakban: ak.) Yummy Swwet Red édesítő (nekem elég volt 9 ak. (8-10 ek cukor)
1 tk. szódabikarbóna
10 ek tej
csipet só
Fantázia krém hozzávalói:
1 cs. dr Oetker Prémium vaníliás pudingpor
4 dl tej
4-5 ak. Yummy Sweet Red édesítő (4-5 ek cukor)
2 dl habtejszín (nálam Hulla)
1 db. dr Oetker habfix
250 g tehéntúró
1 db (kicsi) narancs héja reszelve
12 db narancsgerezd
Öntet hozzávalói:
1 cs. dr Oetker tortazselé
2-3 ak. Yummy Sweet Red édesítő (2-3 ek. cukor)
2,5-3 dl narancslé, vagy víz (én fele-fele arányba kevertem) Amennyiben gyümölcslevet használunk, nem szükséges a Yummy Sweet Red édesítő
Elkészítés:
A tojásokat szétválasszuk. Kézbe vesszük a habverőt (és szinte le sem tesszük, mert szükségünk lesz rá a továbbiakban is) és a tojássárgát a Yummy Sweet Red édesítővel habosra keverjük.
Hozzáadjuk a tejet, szódabikarbónát és ezzel is jól elkeverjük, végül hozzáadjuk a Zabkorpát és ezzel is keverünk rajta egyet-kettőt.
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a masszába.
Sütőpapírral bélelt tortaformába, vagy tepsibe sütjük 200 fokra előmelegített sütőbe, amit 180 fokra visszaveszünk, amikor a piskótát behelyezzük. Kb. 25-30 percig (tűpróba) sütjük.
Kicsit félretesszük hűlni, majd leválasztjuk róla a sütőpapírt, ha nem papírt használunk, akkor érdemes a formát margarinnal kicsit kikenni, hogy ne ragadjon le a tésztánk.
Ajánlott formaméret 16 cm. volt, de én 26 cm. használtam a töltelék miatt.
Hogy miért fantázia a töltelék neve? Nos, akitől ennek a piskótának a receptjét kaptam, egy nagyon kedves ismeretlen ismerősöm. Arra a kérdésemre, hogy mivel töltsem, azt a választ adta, hogy a fantáziámra bízza. Nos, az alábbi sült ki belőle, remélem mindenkinek a megelégedésére.
Krém elkészítése:
A pudingot a Yummy Sweet Red édesítővel megfőzzük, hűtjük.
A túrót a reszelt narancshéjjal krémesítjük a habverőnkkel.
A narancshéjtól nem csak gyönyörű színt kap, de az íze is pikáns lesz.
A kihűlt pudinghoz hozzáadjuk és azzal szép simává verjük.
Továbbra is a kezünkben van a már ismét elmosogatott habverő, mert most a tejszínt verjük fel kemény habbá a habfixálóval.
Amikor ezzel kész vagyunk, óvatosan a túrós-pudingos krémbe forgatjuk. Rákenjük a piskótánkra és narancs gerezdekkel díszítjük.
Amíg a zselét elkészítjük, addig hűtőbe tesszük pihizni.
Öntet elkészítése a zacskón olvasottak szerint. Amikor az idő letelt egyenletesen ráöntjük a tortánkra és ezzel készen is vagyunk, Legalább 1 éjszakát hűtőben tartjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat hozzá!