Az állatokhoz hasonlóan, már az emberek is előszeretettel fogyasztanak chia magot, ideje megismerkednünk a chia mag funkciójáról a konyhában is. Szívbarát alapanyag, amely könnyedén belecsempészhető az ételekbe. Sokféleképpen használhatjuk a táplálkozás során. Ismerkedjünk meg vele közelebbről!
Chiával való főzés
Tudjunk kell, hogy a nedvesség hatására a chia mag megduzzad, ennek köszönhetően használható sült ételekbe, reggelikbe is egyaránt. Egészséges recepteknél ajánlott chia magot használnunk, ahol pedig megkövetelik az áztatását, ott lassan adagoljuk hozzá a vízhez, akkor kaphatunk megfelelő eredményt.
Alternatív sütőanyag
Nedvszívó hatása kiemelkedő, alkalmas sűrítő anyagként felhasználni a konyhában, ugyanis képes saját tömegének tízszeresét felvenni. Ha korábban még sosem főztél chia maggal, először feltétlenül kisebb adaggal kísérletezz, fokozatosan kiismerve a tulajdonságait. Mindemellett rengeteg egészséges sütirecept létezik, ahol chia maggal dolgoznak a háztartásokban.
Jótékony hatásai a konyhában
A chia mag számos jótékony hatással bír, érdemes beleépítenünk az étrendünkbe. A puding készítésen kívül készülhet belőle reggeli müzli, cukormentes süteményekbe is belesüthetjük. Darált formában is rendszeresen felhasználják. Népszerű a vegán táplálkozást követők körében is, hiszen tojáshelyettesítőt is készíthetünk belőle, amely a sütésnél nagyon hasznos lehet. Sőt még burgerpogácsához is hozzáadhatjuk.
A benne levő tápanyag igen értékes, ezért az emberek manapság egyre jobban tudatában vannak annak, hogy a chia mag konyhában való felhasználásának számos előnye van, és érdemes rendszeres felturbózni vele az ételeket. A joghurtoktól a süteményeken át, minél több ételbe csempésszük bele. Valószínű, hogy a jövőben még nagyobb sikere lesz, ahogy egyre jobban odafigyelünk a helyes táplálkozásra.
Chia puding: az egészséges nasi
Különböző formája felhasználható a konyhában, a receptek alapján kiváló reggeli vagy édesség készülhet belőle. A chia puding elkészítéséhez csak néhány hozzávaló szükséges, és egy csöppnyi türelem, hogy elérje a pudingos állagot.
Vegan chia puding hozzávalók 1 főre:
- 15 gramm chia mag
- 150 ml növényi tej (mandulatej/kókusztej)
- 1-2 teáskanál cukor
- Bármilyen gyümölcs (banán, eper, málna stb.)
Cukormentes különlegesség: Kókuszos-chia magos datolyapuding
Hozzávalók:
- 18 db datolya
- 2,5 dl kókusztej
- 1 evőkanál kókuszreszelék
- 2evőkanál chia mag
- 3dkg mandula
Gyors elkészítés:
- A datolyát be kell áztatnunk pár órára
- Ha a vizet leöntöttük róla, turmixgépben a mandulával, kókusszal, kókusztejjel összemixeljük, amíg pépes állaga nem lesz.
- Ezután adjuk hozzá a chia magot, és pihentetnünk kell a hűtőben, amíg meg nem dermed teljesen.