Yummy Sweet Magyarország

Yummy Sweet Magyarország

H- P: 9:00 - 17:00

+36304971955

A citromsav

Fehér színű, kristályos szerkezetű és a háztartásban környezettudatos felülettisztításra, vízkőoldásra használják, nagyjából ez ugrik be mindenkinek a címben jelölt természetes savról.  Ám a citromsav ennél sokkal többre hivatott, ismerkedjünk meg vele!

Mi a citromsav?

Természetes anyagú, egészséges összetevőként használhatjuk fel étkezési célra. Élelmiszeripari jelölése E330.  A készen vásárolt élelmiszerekben savanyúságot szabályozó anyagként, ízesítőszerként, illetve antioxidánsként van szerepe. Hozzájárul az élelmiszerek aromájának, vitamintartalmának megőrzéséhez, késlelteti a gyümölcsök oxigén hatására történő elszíneződését. A tészták sütési tulajdonságait javítja, hozzátéve, hogy az egészséges süteményekhez annál is inkább ajánlott összetevő, mivel a citromsav teljesen veszélytelen, a szervezetünk által teljes mértékben hasznosítható alapanyag.  Egyvalamire figyeljünk csak, a mértékletességre: túlzásba vitt fogyasztása ugyanis felerősítheti a refluxos panaszokat, illetve hosszú távon károsíthatja a fogzománcot.

Miben van citromsav?

Természetes módon a citrusfélékben található meg a legnagyobb arányban, a citrom például 6-8 % arányú citromsavat tartalmaz. A teljesség igénye nélkül, a citromon kívül a lime, a grépfrút, a narancs, a ribiszke, a cseresznye, a szamóca, a barack, az áfonya és az egres is tartalmaz citromsavat. Feldolgozott élelmiszerek esetében, gyümölcs ízesítésű italokban, lekvárban, dzsemben, gyümölcszselében, fagylaltokban, gyümölcs- és zöldségkonzervekben, tartós kenyerekben, sajtokban és húskészítményekben, tésztákban is találkozhatunk vele, de a borkészítéshez is alkalmazzák.

Ahogy a felsoroltakból is kiderül, elterjedtsége nagymértékű, a legtöbb élelmiszeripari ágazatban találkozhatunk vele.

 Ipari méretekben előállítása magas szénhidráttartalmú alapanyagokból, mikroorganizmusok segítségével történik.

Mihez kezdjünk vele a konyhában?

Akik szeretik a reform alapanyagokat, a citromsavat is beépíthetik az „eszköztárukba”, hiszen természetes és egészséges adalékanyaga lehet saját készítésű szörpjeinknek, lekvárjainknak, egészséges édességeinknek, süteményeinknek. Mellette szól, hogy nem tartozik a drága, divatos élelmiszerek közé, használata több szempontból is gazdaságos.

Sokoldalú felhasználhatóság

Nemcsak egészséges süteményeink, szörpjeink járnak jól egy kis citromsavval, hanem a környezetünk is, hiszen a természetromboló, agresszív, sok szempontból káros tisztítószerek környezetbarát alternatívájaként is ötöst érdemel az oxi-trikarbalilsav (ígérem, többször nem hívom így).

Háztartási tisztítószer

Vízkőoldásra aduász, de lényegében bármire használható, amire az ecet is, van azonban két lényeges különbség kettejük közt, amiért inkább a citromsavat használnám. Az egyik a szag: az ecetét szerintem  sokan nem bírják, ellenben a citromsavé enyhén citromos, de inkább semleges. A másik különbség, hogy a citromsav gyengédebb az ecethez viszonyítva.

Használhatjuk mosógép szagtalanításához, WC tisztán tartásához, kávéfőző, vízforraló vízkőtlenítéséhez.

Öblítő helyett is használható mosáshoz: 1 teáskanálnyit langyos vízben feloldva, és az öblítőtartályba adagolva, puhává teszi a ruhákat. Ha mégsem találjuk eléggé hatékonynak, emelhetjük az öblítőfolyadékunk citromsav mennyiségét.

A mosógép vízkőtlenítéséhez is hatékony: magasabb hőfokon és hosszabb programon a mosószeres tartályba adagolva alkalmazzuk.

Fanyar, de pazar! Avagy miért jó a szervezetünknek a citromsav?

Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet al­kotórésze, folyamatosan képződik az anyagcsere folyamán. Az emésztési folyamat során hozzájárul a nyál- és enzimképződéshez, és szerepe van a kalcium-anyagcsere szabályozásában. Ter­mészetes jelenléte létfontosságú a szervezet működése szempont­jából. A citromsav szerepet játszik a vesekövek képződésének visszaszorításában is, hiszen ez a savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, valamint a már meglévő kisebb vesekövek lebontását is elősegíti.

Tetszett ez a cukormentes recept? Oszd meg másokkal egy kattintással, és segíts, hogy a cukormentes életmódjuk nekik is könnyebb legyen! ❤️

Facebook
Twitter
Pinterest

A Yummy Sweet vissza adja a cukor élményét. Újra úgy élvezheted ételeidet, mint amikor cukrot használtál, csak 0 kalóriával!

Egy nagy gonddal kiválasztott, elkészített kávé, tea, gyümölcsleves, vagy bármilyen desszert megkoronázása az édesítés, és ha az nem jó, tönkre teheti az élményt, amiért készült.

Tudjuk, hogy minden édesítőszer cukorízűnek mondja magát, a valóságban azonban, csak kevés közelíti meg.

Mi most megközelítettük a tökéletes ízt.

Újra úgy élvezheted ételeidet, mint amikor cukrot használtál, csak 0 kalóriával!

Nézd meg lentebb édesítőszereinket:

Yummy Sweet Red termékcsalád: Asztpartám mentes

Yummy Sweet Bar termékcsalád: Aszpartám és szukralóz mentes

Yummy Sweet Red édesítőszerek utántöltő és kóstoló csomag, cukormentes süteményekhez, cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, diétázóknak, ketogén étrendet követőknek, aszpartám-mentes

Yummy Sweet RED

Aszpartám mentes

*** Prémium íz ***

otcsillag

Kóstoló csomag, 4 kg cukrot helyettesít, ára 1720 Ft (1 kg cukor kiváltása 430 Ft)

Ingyenes szállítással is!

Dobozos változat 25 kg cukrot helyettesít, ára 5590 Ft (1 kg cukor kiváltása 224 Ft) 

Utántöltő változat 25 kg cukrot helyettesít, ára 5210 Ft (1 kg cukor kiváltása 208 Ft)

Ingyenes szállítással is!

Nézd meg a vásárlóink élő facebook profillal rendelkező visszajelzéseit!

10 visszajelzés itt:

Yummy Sweet Bar édesítőszer család, cukormentes és szukralózmentes süteményekhez, cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, diétázóknak, ketogén étrendet követőknek, aszpartám-mentes

Yummy Sweet BAR

Aszpartám mentes szukralóz mentes

*** Mesés íz ***

hetcsillag

Kóstoló csomag, 4 kg cukrot helyettesít, ára 2150 Ft (1 kg cukor kiváltása 538 Ft)

Ingyenes szállítással is!

Dobozos változat 25 kg cukrot helyettesít, ára 8510 Ft (1 kg cukor kiváltása 340 Ft)

Utántöltő változat 25 kg cukrot helyettesít, ára 8000 Ft (1 kg cukor kiváltása 320 Ft) 

Ingyenes szállítással is!

Nézd meg a vásárlóink élő facebook profillal rendelkező visszajelzéseit!

10 visszajelzés itt:

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x