A mákszemek hideg sajtolása után létrejött, zsírtalanított őrlemény. Gluténmentes és jó nedvszívó képességgel rendelkezik. Előszeretettel használják egészséges süteményekhez, a paleo étrendben is kifejezetten népszerű. A paleolit étrend jellemzője, hogy a búza-és a kukoricaliszt fogyasztása nem megengedett, ezért, ha valaki ezt betartja, és süteményt vagy kenyeret szeretne sütni, ezeket célszerű helyettesíteni. Értékei nagyon hasonlóak a mandulalisztéhez, de a vastartalma magasabb értéket mutat. A magvak között is kimagasló a kalcium-tartalma. Kevert tésztákon kívül sós kenyereket, pékárukat is ajánlott dúsítani vele, de a reggeli zabkását is érdemes 1-2 kiskanál mákliszttel megbolondítani. Önmagában a mákszemek is jót tesznek az egészségnek, de emellett a szemekből kinyert mákolajnak is magas a tápértéke. A mákliszt az olaj előállítását követően elkészül, a mákszemeket kisajtolják, ezután pedig leőrlik. Alacsony olajtartalma miatt, bátran használható lisztként, nincs jelen benne hőre érzékeny olaj, így nyugodtan süthetünk vele. Továbbá a mákszemeknek nagyon magas tápanyagtartalommal rendelkeznek. Igyekezzünk olyan termékeket keresni a piacon, amelyek készítése során az alapanyagokból hidegen, és a legfontosabb, hogy vegyszermentesen sajtolják ki az olaját, ezután a fennmaradó terméket finomra őrlik. Az így nyert liszteknek alacsony a kalória- és szénhidráttartalma.
Ismerkedjünk meg jobban a mákliszttel!
A maglisztek szuper liszthelyettesítők, tartalmazzák a magok értékes tápanyagait, pont olyan jól gyúrhatóak, mint a gluténes alapanyagok. A glutén tartalmú gabonafélék a sütésnél a tészta ragacsosságáért voltak felelősek, és hosszú ideig a gluténmentes konyhában nehéz volt változtatni a jól bevált dolgoktól, hiszen víz, vagy tojás hozzáadásával könnyen gyúrható kenyerek és sütemények készíthetők. Muffinok, fánkok, töltelékek, kenyér, lepény elkészítéséhez, vagy magában is, napi 1-2 evőkanál joghurtban, gyümölcslében elkeverve, vagy ételekre szórva használható. Sűrítésre is használják a háziasszonyok, mert nagy mennyiségű folyadék felvételére képes. Magas fehérjetartalma a vegetáriánusok számára is értékes tápanyagforrás.
Karakteres ízvilág
Ajánlott sütemények, tészták, kenyerek elkészítésére, emellett húsok, zöldségek panírozására is használható.
Fontos tudni, hogy a mákliszt nem azonos az őrölt mákkal, viszont 30%-kal magasabb a mákliszt tartalmi értéke. Különböző ásványi anyagokat tartalmaz, az egészséges sütik kedvelők kedvenc alapanyaga. A karakteres íz határozza meg, ebben rejlik a különlegessége. Íze remekül passzol a meggyel. Citrom és nyírfacukor hozzáadásával remek töltelék válik belőle.
Alapszabály, amely érvényes minden gluténmentes liszthez, fontos, hogx eggyel több tojást adjuk hozzá, mint a hagyományos liszthez, így elkerüljük, hogy töredezett, repedezett végeredménnyel találkozzunk a sütőben.
Fehér liszt helyettesítő
A mákliszt minden olyan receptben használható a fehér liszt helyett, ahova beleillik a mák kissé fanyar íze. Legfőképpen süteményekhez, édes ételekhez ajánlott. Ha nem gluténmentes étrendet követünk, a receptben megadott búzaliszt10-20 százalékát felválthatjuk máklisztre, ha viszont tisztán máklisztet szeretnénk használni, akkor a receptben megadott mennyiséghez képest nagyjából egyel több tojást tegyünk bele.
Próbáld ki a mákliszt palacsintát!
Keverd össze a hozzávalókat, ugyanúgy, mint mikor hagyományos palacsintát készítesz, fontos, hogy csomómentesre keverd. Addig adagold hozzá fokozatosan a máklisztet, amíg sűrű masszát nem kapsz. Kerüljük el, hogy leragadjon. A sütésnél legyél mindig türelmes, picit tovább kell sütni, hogy át tudd majd fordítani. De megéri! Ízlés szerint töltsd meg a mákliszt palacsintát, lekvárral nagyon finom. Így készül a praktikus és egészséges mákliszt palacsinta.
Tápérték egy adagban | Tápérték 100 grammban | |
Energia | 1309.59 kJ | |
Kalória | 313 kcal | |
Zsír | 12 g | |
amelyből telített zsírsavak | 1.3 g | |
Szénhidrát | 16 g | |
amelyből cukrok | 10 g | |
Fehérje | 31 g | |
Rost | ||
Só |