A konjac Kelet-Ázsia területén őshonos növény. A kelet-ázsiai országokban gumójából készítenek lisztet vagy zselésítők helyettesítésére használják. A gumóból nyert liszt vízzel összekeverve megduzzad, mivel élelmi rost tartalmának köszönhetően nagyon magas a vízmegkötő képessége. A gyomorban is megköti a vizet, ezáltal jóllakottság érzetet okoz. Ajánlott alkalmazni a csökkentett szénhidráttartalmú és energiaszegény diéták során.
Egy-egy recepthez kevés is elegendő belőle, sok esetben néhány grammra van csak szükség, hogy tökéletes állagú piskótát, pudingot kapjunk. Fontos, hogy pontosan kövessük a receptek utasításait, így biztosan a kívánt végeredményt kapjuk.
Felhasználásának előnyei
A konjak liszt segítségével igazi reformételeket készíthetsz a konyhádban, kiváltva a hagyományos lisztet, továbbá remek sűrítőanyag, zselésítő és keményítőnek is kiváló. A konjak lisztet könnyedén illeszthetünk be az egészséges étrendünkbe. Kevesen tudják a tényt, hogy kiváló alternatívaként szolgál a búzaliszt helyett. Bátran használjuk a hagyományos liszt vagy keményítő félék helyett, és támogassuk egészségünket. A konjac tulajdonságainak köszönhetjük, hogy sütésnél a tojás helyesbítőjeként is alkalmazhatjuk.
A konjak tulajdonságai
- glutén mentes
- alacsony kalória tartalom
- alacsony szénhidrát tartalom
- alacsony zsírtartalom
Napjainkban a szénhidrát csökkentett étrendet preferáljuk, legfőképpen súlycsökkentés céljából, éppen ezért az egészséges étrendbe a konjak liszt tökéletesen beleilleszthető.
Hogyan alkalmazzuk a konyhában?
Hideg folyadékkal keverjük csomómentesre, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a sűríteni kívánt ételhez, majd főzzük össze. Sóval, cukorral, édesítővel elkeverve hatékonyabb, ezt követően lehet hideg folyadékban feloldva a meleg alapanyagokhoz hozzáadni. Hideg sűrítés esetén nagyjából 20-40 perc pihentetést igényel. Főzelékekhez 1 csapott kávéskanál, pudinghoz másfél-két csapott kávéskanál/ 500 ml az ideális mennyiség. Sütéshez a maglisztből készült tészták alapanyagához 1 kávéskanállal adjuk hozzá, így javul az állaga.
Mindezeken kívül a konjak liszt azért is remek alapanyag, mert kihasználhatjuk a vízmegkötő tulajdonságát. Készíthetünk vele csökkentett energiatartalmú pudingokat, desszertkrémeket.
Gluténmentes alapanyag, így a gluténérzékenyek étrendjébe is jól beilleszthető. A vegánok számára a zselatint, illetve a tojást is kiválthatja a receptekben. Édességek, pudingok, zselék készítéséhez is használható.
Az ételek megfelelő sűrítése konjak liszttel
Ételek sűrítésekor nagyon fontos, hogy soha ne tegyük csak úgy bele a forró, éppen készülő ételre, mert egy hatalmas golyóvá állhat össze. Hideg folyadékkal gondosan keverjük csomómentesre a lisztet és így adjuk hozzá keverés közben a sűríteni kívánt meleg ételhez.
- Főzelékek sűrítéséhez ajánlott 500-700 ml folyadékhoz 1 csapott kávéskanál lisztet felhasználnunk
- Puding főzőséhez: 4-5g, 500-600 ml folyadékhoz
- Hideg puding készítéséhez: 500 ml folyadékhoz 6 g liszt ajánlott, utána pedig hagyjuk állni 30-60 percig.
- Maglisztekből történő egészséges sütik sütésnél: 1-2 gramm mennyiségű lisztet használunk fel, 50-100 ml-rel több folyadékkal vegyítve. A konjac lisztet mindig sodorjuk el szemcsés anyaggal. Gondolunk itt a sóra, édesítőre. A hagyományos gabonalisztekből készülő cukormentes sütemények, kenyérfélék esetében szinte teljesen azonos állagot lehet elérni a konjac liszt használatával.
Tápérték egy adagban | Tápérték 100 grammban | |
Energia | 782.41 kJ | |
Kalória | 187 kcal | |
Zsír | 0.5 g | |
amelyből telített zsírsavak | 0.1 g | |
Szénhidrát | 3.38 g | |
amelyből cukrok | ||
Fehérje | 0.91 g | |
Rost | 82.8 g | |
Só | 0.01 g |