Az útifű maghéj pozitív hatásai egyre nagyobb körben ismertek. Mondhatni, hogy ez a különleges növény aranykorát éli. Az egészségtudatos konyha elengedhetetlen kellékévé vált. Igazi csodaszer, az egészséges étkezésbe érdemes beépítenünk, ugyanis segíti a fogyást, magas rosttartalma miatt könnyen eltelít, így fokozza a teltségérzetet. Ezáltal kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, kifejezetten ajánlott például a reggelihez fogyasztani. Beleteheted ételekbe, reggel éhgyomorra fogyaszthatod gyümölcslével, rengeteg megoldás van, teljes mértékben a kreativitásodra van bízva.
Az útifűmaghéj különféle formáit ismerjük: a natúr útifűmaghéj mellett őrlemény, liszt és por formájában is megtalálható.
A konyhában is hasznos társ
Az útifű maghéj egy sokszínű konyhai alapanyag, a legtöbb útifűmaghéj recept elkészítéséhez egyszerűen használhatja bárki, mint például a útifű maghéj kenyér, vagy a gluténmentes útifűmaghéjjal elkészíthető sütemények.
Növényi alapú, nyers süteményekben a zselatin helyettesítésére is alkalmas, állagát tekintve lisztté darálva is használatos. Néhányan jobban kedvelik ezt a formáját, így homogénebb. Érdekesség, hogy reformsüteményekben a gabonafélék és egyéb típusú lisztek egy részének kiváltására alkalmas.
Magas rosttartalmának köszönhetően használhatjuk sűrítésre, belekeverhetjük tésztákba. Egészségmegőrző hatása mellett, a konyhában is jól ismert széleskörű felhasználhatósága, az útifű maghéjat hozzáadhatjuk tortákhoz, cukormentes süteményekhez, különféle turmixokhoz, és akár palacsintához is. Megtalálhatóak különféle receptek, amelyekben muffinhoz, tiramisuhoz is felhasználják.
Gluténmentes pékárukba is előszeretettel csempészik bele, emellett akár dzsem elkészítéséhez is praktikus lehet a háziasszonyok számára. Hasznosnak bizonyul főzelékek, krémlevesek sűrítésében is.
Magas rosttartalmának köszönhetően legfőképpen sűrítésre használják, valamint belekeverhetjük tésztákba is.
Tojás helyettesítő
Tojás helyettesítésére szükségünk lehet, ha vegán táplálkozást folytatunk, vagy ha tojásallergiánk van. A képlet egyszerű 1 evőkanál útifűmaghéjhoz hozzáadunk 3 evőkanál vizet, és meg is van az 1 tojásnak megfelelő alapanyagunk.
Keverd össze az útifűmaghéjat a vízzel, érdemes ezután pár percig állni hagyni, hogy kocsonyás állagú legyen. A legcélszerűbb őrölt változatot használni. Sokan lehet nem is tudják, de még panírozni is lehet vele.
Vízmegkötő képessége csodákra képes
Az útifű maghéjról tudni kell, hogy egy magas vízmegkötő képességű rostkészítmény. Meglepő módon alkalmas krémek, pudingok, zselék készítésére, valamint a tészta állagának javítására, így előszeretettel alkalmazzák süteményekbe, kenyerekbe, péksüteményekbe egyaránt.
Piskótát is készíthetsz útifű maghéjból!
Verd habbá a tojásfehérjét a sóval, az édesítőt add hozzá, majd a tojásfehérje porral elkevert útifűmaghéjat is keverd hozzá. A masszát simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe (méret: kb: 35 cm X 25 cm). 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készen is van. Piskótatekercshez sütés után ajánlott egy konyharuha segítségével felcsavarni. Így gyorsan el is készül az egészséges piskótád!
Fehérje | 3 g |
Szénhidrát | 4 g |
Cukor | 0 g |
Zsír | 1 g |
Telített zsírsavak | 0 g |
Transz-zsírsavak | – |
Egyszeresen telítetlen | – |
Többszörösen telítetlen | – |
Koleszterin | – |
Rost | – |
Só | 110 g |
Víz | – |
Kalcium |